18 mei 2020

Erelid Toon Swinkels overleden





IN MEMORIAM : Toon Swinkels
Uden, 17 Mei 2020

Vrijdag bereikte het bestuur het bericht dat Oud-voorzitter en tevens Erelid Toon Swinkels is overleden.
Toon Swinkels was al geruime tijd ziek, had naast de hartklachten, ”aan de rikketik” zoals hij het zelf noemde, ook al jaren darmproblemen waardoor hij de laatste 2 jaar aan huis gekluisterd was. Ook bij het bridgen wat hij naast het schaken graag deed, moest hij sindsdien verstek laten gaan. Toon Swinkels was een markant figuur binnen het Udense en ook zeker bij onze vereniging. Toon stond altijd graag in het middelpunt van de belangstelling en was ook veelvuldig in de media te vinden met zijn columns, boeken, tekeningen en activiteiten als PR man van SV Odi.



Bij Trea thuis staat nu een heel archief opgeslagen vanaf de beginjaren van SV Odi. Toon, die in het verleden voorzitter was, tot aan 2017 na het terugtreden van Dolf de Mooij, was in de periode daarvoor, gedurende een lange periode , secretaris van de vereniging en hield alle in’s en out’s van de leden bij. Vandaar dat het archief vanaf toen ook bij Toon thuis stond. Dit is vanwege Toon’s grote betrokkenheid na zijn stoppen nog niet veranderd.  Toon bezocht vroeger zelf persoonlijk de zieke leden. Hij ontfermde zich over hen en vond het altijd belangrijk dat bij overlijden op gepaste manier afscheid werd genomen.  Sinds 2007 waren dat ook de nodige leden:  Tom Grooten, Ton van Lanen, Joop Böger,  Gerrit Veelwaard (als externe speler van ODI, was clublid bij En Passant te Veghel) , Harrie Hamelijnck en onlangs ook Henk Sliedrecht.  Toon was van de bijzondere en gevatte teksten. Hij schreef met verve de columns en wist altijd wel iets ludieks mee  te nemen.  Zijn poëtische schrijfstijl gecombineerd met de Udense spreektaal bracht ons altijd een grijns  van oor tot oor.  In het schaken was Toon vroeger wellicht een sub-topper bij SV Odi en gaf ook lang lessen aan de jeugd zoals aan Loek van Wely, wie kent hem niet, onze voormalige top-schaker en Nederlands kampioen. Toon speelde graag tegen zijn boezemvriend Tom Grooten (vader van grootmeester Herman Grooten) tot aan diens tragische overlijden (na lang ziekbed, in 2007). Hierna werd Toon meer en meer close met o.a. Humphrey maar met name Joop Kivits. Beide heren waren de laatste jaren van Toon’s schaakcarriëre onafscheidelijk. Honderden partijen hebben de heren tegen elkaar gespeeld. En dan met name in het laatste decennia in de zo geliefde ladder competitie waar het tussen Joop en Toon vaak stuivertje wisselen was wie de titel aan het einde van het seizoen zou weten te pakken. Toon gaf nooit zomaar op, speelde met overtuiging op de aanval en wist in laatste schaakjaren nog menigeen te verrassen met een uitgekiende zet tot schaak, waarmee hij diverse paarden wist te verslinden. In die periode, zo rond 2015 ging Toon tot aan de kerst zo ongeveer aan kop. Een beter seizoen zal hij de laatste 10 jaar niet hebben gespeeld.
Woorden schieten tekort om Toon te bedanken voor alles wat hij voor de club heeft gedaan, sponsoren geregeld, grootmeersters binnen gehaald voor een simultaan, Skyline te woord gestaan bij een geweldige Docu op TV (Via Youtube kunt u de beelden terugvinden bij Onze Club en de naam Skyline en of ODI te gebruiken) voor meer info kunt u bij de secretaris terecht. En natuurlijk alle jaren het bulletin te verzorgen om  de leden van de benodigde informatie te voorzien.  Hij was ook enkele jaren wedstrijdsecretaris en zoals hier boven reeds gemeld ook jeugdleider.  Het bestuur is dankbaar dat het in 2017 Toon nog tot erelid heeft kunnen benoemen tijdens de ALV waarin zijn opvolger Jurgen Wilsch werd gekozen.
Wij zullen Toon als uniek, excentriek maar vooral aimabel en zeer belangrijk clubman enorm gaan missen.
Moge Toon rusten in vrede.
Bestuur SV ODI