6 oktober 2018

ODI A – Groot-Ravenstein A

De eerste wedstrijd in de avondcompetitie heeft het team van ODI A afgesloten met met een klinkende overwinning van 3-1 op Groot-Ravenstein A.

Op bord 1 speelde Berry Bevers (op dit moment met een rating van 1856 de sterkste speler van de club) met zwart tegen Edwin Swinkels. Het werd een partij waarbij wit zijn pion op e4 aanbiedt om vervolgens zijn stukken actief in het centrum te kunnen parkeren. De partij was lange tijd in evenwicht, maar dat evenwicht werd met 15.0-0-0 veranderd in een licht voordeel voor zwart. Edwin had overzien dat het binnendringen van de zwarte dame op g3 het initiatief volledig aan de zwartspeler geeft met desastreuze gevolgen (Dubbele aanval op g2 en d3). Uiteindelijk beging Edwin met 30.Td8?? een kapitale blunder doordat hij Berry de kans gaf om met zijn vrije e-pion door te lopen. De witte toren op de achtste rij doet eigenlijk niet zoveel meer. Toen Berry ook nog eens met 35.Kf4 zijn vrijpion kon verdedigen was de partij eigenlijk al beslist. Toch duurde het nog tot en met zet 47 alvorens de witspeler de partij gewonnen gaf. 0-1! De volledige patij Swinkels-Bevers vindt je hieronder:

Op het tweede bord speelde Jurgen Wilsch tegen Jan Meerdink. 2 jaar geleden had Jurgen al eens tegen Jan gespeeld en toen verloren in een spel dat begon met de franse opening. Dus dit was zijn kans op een revanche. En die revanche kwam er. Ook deze keer probeerde Jan met de franse opening tegenspel te geven maar deze keer veranderde de opening al na enkele zetten in een siciliaan. Jurgen speelde een ongebruikelijke variant die hij de laatste tijd veel in vijf-minuten potjes heeft geprobeerd. Op de vierde zet werd met de dame op d4 geslagen waarna de dame op a4 geparkeerd wordt. Na het spelen van 6.c3 kan de dame dan weer veilig terug naar d1, maar zover kwam het niet. Jan overzag dat de dame via a4 ook helemaal naar de andere kant van het bord (h4) kon en daar kon deelnemen aan een aanval op de zwarte koningsstelling. Het resultaat was dat met 15.Lxh6 een pion werd gewonnen in een toch al actieve stelling. Het initiatief lag volledig bij wit. Nu was het belangrijk om dit kleine voordeel uit te bouwen naar een gewonnen eindspel. Dit lukte met 20.Dxh5 de dames te ruilen. Het voordeel van wit bestond uit een pluspion en een actievere stelling (alle witte stukken doen mee terwijl de zwarte toren op a8 nog erg passief staat). Na wat tactisch heen en weer geschuif kwam Jan in zware tijdnood en dat koste hem uiteindelijk de kop. 1-0! Volg de partij Wilsch-Meerdink hieronder:

Op het derde bord speelde Roman Rijkers met wit tegen Gerard van der Loop. Voor Roman verliep de partij niet goed af. We hebben hier geen partijgegevens van, maar  wat we wel weten is dat de partij begon met met het damegambiet. Hoewel deze opening voor Roman toch goed bekend is kwam een wit paard in het centrum onder druk te staan. Het uiteindelijke resultaat was dat de partij verloren werd. 0-1!

Op het vierde en laatste bord speelde Shakeel Hoosein (1428) met zwart tegen Jan Smallenbroek (1654) een opmerkelijke partij. In een klassieke variant van het dame-indisch speelde shakeel 9.Pg5. Hoewel dit een prima veld is voor het paard komt hij nu nog te vroeg want hij kan met 9… h6 weer verjaagd worden. Shakeel moet gedacht hebben dat de aanval de beste verdediging is want met 10.h4 opent hij de h-lijn voor een aanval op de zwarte koningsstelling. De analyse van de computer laat echter zien dat wit hiermee in zwaar weer terecht komt. Dit was niet de laatste fout van Shakeel want met 13.Lf3?? was de partij eigenlijk al over. Maar zoals gewoonlijk in het schaken is het niet belangrijk wie de meeste fouten maakt, maar wie de laatste fout maakt. Zo ook in deze partij. Met 15…Da5+ beging Jan de grootste en laatste fout met zwaar materiaalverlies tot gevolg. Hij gaf daarom de partij na 18.De6+ gewonnen. 1-0! Zie hieronder het verloop van deze korte partij.

Een 3-1 overwinning is een uitstekend resultaat om de competitie mee te beginnen. Na de eerste ronde staat ODI A bovenaan in de ranglijst (dat hebben we lang niet gezien!). Deze winst smaakt natuurlijk naar meer en laten we hopen dat er nog meer van dit soort overwinningen mogen komen.

Jurgen Wilsch (Teamleider ODI A)